Ondernemers worden door het kabinet Rutte volgend jaar relatief mild aangepakt. Maar dat betekent niet dat er geen pijnlijke maatregelen zijn. Een overzicht.

Potje voor ontslagvergoedingen aangepakt

Werknemers die ontslagvergoedingen fiscaal gunstig willen onderbrengen in een zogenoemde stamrecht-bv, die het mogelijk maakt fiscaal gunstig vermogen op te bouwen, krijgen te maken met nieuwe regels.

Aan de ene kant is het vanaf 1 januari 2014 mogelijk om voor bestaande stamrechten de volledige aanspraak in één keer op te nemen. Deze aanspraak wordt niet volledig, maar voor slechts 80 procent belast.

Voor nieuwe gevallen vervalt echter de stamrechtvrijstelling. Dit betekent dat nieuwe ontslagvergoedingen tegen het reguliere tarief van de inkomstenbelasting worden belast in het jaar dat iemand de vergoeding krijgt.

Werkgeversheffing hoge inkomens

Het belasten van hoge inkomens via een extra werkgeversheffing wordt door het kabinet Rutte ook in 2014 doorgevoerd. Het gaat om een heffing bij de werkgever van 16 procent over het loon van een werknemer met een salaris boven de 150 duizend euro.

Zelfstandigenaftrek slechts 300 miljoen gekort

Strikt genomen is deze maatregel nog niet relevant voor 2014, maar onder zelfstandigen zonder personeel is er veel ophef over. De voorgenomen bezuiniging van 500 miljoen van fiscale voordelen voor ondernemers wordt, wordt teruggebracht tot een som van 300 miljoen euro.

Vanaf 2015 wordt er voor 300 miljoen euro gekort op de zelfstandigenaftrek. Het kabinet wil hiermee een scherper onderscheid maken tussen echte ondernemers en zelfstandigen die in feite semi-werknemer zijn.

Afschaffen integratieheffing btw

Bouwbedrijven moeten als ze leegstaande kantoren aanpassen voor verhuur, of voor verkoop gebouwde nieuwbouwwoningen verhuren, een zogenoemde integratieheffing betalen. Deze schaft het kabinet af om de dynamiek op de kantoren- en woonmarkt te stimuleren.

Verruimen willekeurige afschrijving investeringen

Over de tweede helft van 2013 krijgen ondernemers de mogelijkheid op een willekeurige afschrijving op te voeren. Hiermee is in totaal een bedrag van 400 miljoen euro gemoeid. Dit om de financieringspositie te verbeteren van bedrijven die een vervangings- of uitbreidingsinvestering willen doen.

Aftrekregelingen onderzoek aangepakt

Het kabinet Rutte schuift stevig met diverse regelingen die onderzoek- en ontwikkeling door bedrijven moeten stimuleren. In 2014 wordt de regeling Research en Development Aftrek (RDA) met 138 miljoen gekort. De energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) gaan ook fors omlaag.

Voor de gedeeltelijke compensatie wordt de afdrachtsvermindering voor S&O (speur- en ontwikklingsuitgaven) uitgebreid. Deze maatregel moet vooral kleine- en middelgrote bedrijven meer mogelijkheden bieden om door te groeien

Stimuleren kredietverlening MKB

Het plafond van de regeling voor kleine kredieten, Qredits, wordt verhoogd. Verzekeraars willen 140 miljoen euro investeren in een MKB-investeringsfonds en 30 miljoen euro bijdragen Qredits.Het kabinet Rutte stopt zelf geld in het stimuleren van innovatieve bedrijven in de vroeg fase van financiering, en zoekt hierbij aansluiten bij het MKB-investeringsfonds van verzekeraars.

Het ministerie van Economische Zaken maakt geld vrij om alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding en kredietunies, te ondersteunen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl